dimecres, 30 de setembre del 2015

ELS ALUMNES  I LES ALUMNES DE 3r B AQUEST ANY HEM TRIAT COM MASCOTA:


                                                    LA RATA D'AIGUA




Rata d'aigua  (Savicula sapidus)
Descripció: És un mamífer,herbívor i rosegador,de cos robust i allargat, amb orelles arrodonides i curtes amb potes  curtes,la cua és de secció circular.Les dimensions del cap entre 18 i 10 cm, cos entre  22 i 14 cm. Pesa entre 155 i 300 g.
Què menja:Tija de boga,canyes,canyissos, joncs i altres plantes aquàtiques.
Hàbitat:Viu a prop de l'aigua, ja sigui corrent o estancada,en Portugal,Espanya i França.
Motiu d’extinció: Contaminació de les aigües. 
LES ALUMNES I ELS ALUMNES DE 3R A AQUEST ANY HEM TRIAT COM A MASCOTA:


    EL TAURÓ  MARTELL








Nom: Tauró Martell, Sphyrna lewini. (peixos condrictics)

Descripció: El seu cos és allargat amb un cap en forma de T i una gran aleta dorsal. Tenen la pell aspra de color gris i blanc i poden medir fins a 4 metres.

Què menja: Pops, crancs, peixos...

Hàbitat: En mars i oceans d’aigües temperades i tropicals.  

Motiu d’extinció: Caçat per les seves aletes i també de manera accidental.

dijous, 24 de setembre del 2015

LES ALUMNES I ELS ALUMNES DE 4t B AQUEST ANY HEM TRIAT COM A MASCOTA:

EL DUC



Nom: Duc (Bubo bubo)
Descripció: És el RAPINYAIRE nocturn més gran del món,  mesura entre 29 i 73 cm del BEC a la cua i la seua ENVERGADURA  ronda d'1,38 a 1,7 m, pesa entre 1,5 i 4 kg. Les FEMELLES són més grans que els MASCLES. Té el pit de color lleonat esquitxat de taques fosques, el dors jaspiat i fosc amb taques clares, els ulls grossos i de color taronja, i dos plomalls al cim del cap
Què menja:  Es nodreix sobretot de rates i conills, però també caça llebres adultes, esquirols, talps, eriçons, ànecs, perdius roges, mosteles i també altres rapinyaires nocturns i diürns. També es nodreix d'amfibis, rèptils, peixos i insectes.
 Hàbitat:  Es distribueix des d'Escandinàvia fins a la Península Ibèrica, per l'Àsia Menor i per l'Àfrica del Nord.
Motiu d’extinció: fou sotmès a una gran pressió degut a la persecució humana, l'ús de PESTICIDES i VERINS, les col·lisions amb vehicles i les línies d'ALTA TENSIÓ.



LES ALUMNES I ELS ALUMNES DE 4t A AQUEST ANY HEM TRIAT COM A MASCOTA:

EL FALCÓ PELEGRÍ


Nom: Falcó pelegrí (Falco peregrinus)
Descripció: És un dels falcons més grans, 39-50 centímetres de llargària i uns 95-115 cm d'envergadura. El mascle pesa uns 570-710 grams. Com ocorre en altres espècies de falcons i milans, les femelles són més grans que els mascles i pesen entre 910-1300 grams.  
Què menja:  Les seves preses solen ser aus, de grandària variable entre petits passeriformes fins a coloms i fins i tot ànecs. Les captura llançant-se en picat i copejant-les amb les urpes a les ales, arribant a una gran velocitatDe fet, el falcó pelegrí és la criatura més veloç sobre el planeta, ja que pot superar els 300 quilòmetres per hora.
Hàbitat:   Algunes poblacions són migratòries, si bé les poblacions meridionals solen ser sedentàries, com és el cas del falcó pelegrí mediterrani. El falcó pelegrí és una au rapinyaire que s'adapta a la vida urbana. A la ciutat de Barcelona hi ha múltiples referències històriques de la presència de falcons pelegrins.
Motiu d’extincióL'ús generalitzat d'insecticides  (especialment del DDT) i el fenomen de bioacumulació van arribar a fer-lo desaparèixer de Barcelona el 1973, per la fragilitat dels ous. Però la prohibició del DDT d'ençà el 1977 va crear les condicions per a la seva reintroducció, i l'any 1999 l'Ajuntament de Barcelona va iniciar un gran projecte de reintroducció, que ha aconseguit que el 2010 hi visquin 4 parelles nidificants i entre 15 i 20 exemplars desaparellats. La parella més famosa nia a una de les torres de la Sagrada Família, si bé la majoria de la població viu al penya-segat de Montjuïc.

CURIOSITATS: Al llarg de la història i fins a l'actualitat ha estat fet servir per l'home per a caçar amb l'art de la falconeriaEl falcó pelegrí s'utilitza a alguns aeroports per espantar ocells que podrien causar accidents en estavellar-se amb els avions. L'aeroport de Barcelona-El Prat compta amb un estol de 80 falcons.