dissabte, 26 de febrer del 2022

2n: LA POSIDÒNIA OCEÀNICA.

Salutacions famílies!

Com ja sabeu, la darrera setmana vam celebrar a l'escola la Setmana Cultural. Al llarg de tota la setmana vam treballar molts aspectes diferents relacionats amb el mar. 

Un dels aspectes en què vam fer especial incidència a les classes de 2n va ser en el treball de la biodiversitat del Mar Mediterrani i un exemple clar és la posidònia oceànica, una planta (i no una alga) endèmica del mar Mediterrani. 

La posidònia oceània és un ésser viu de vital importància al mar Mediterrani, i els beneficis que aporta a l'ecosistema marí del territori i a les costes mediterrànies són innumerables. Malauradament, la posidònia oceànica està molt amenaçada i les praderes de posidònia del Mediterrani són cada cop més i més petites. 

Per això hem volgut dedicar-hi un temps a l'estudi d'aquest bonic ésser viu, element essencial de la biodiversitat de la Mediterrània. 

Aquí teniu un bonic vídeo que explica alguns dels aspectes més importants d'aquesta planta, així com la seva importància. 

I sabeu quin ha estat el nostre humil homenatge al paper importantíssim de la posidònia oceànica? La nostra disfressa del Carnaval 21-22! 

Esperem que us hagi agradat però, sobretot, esperem que a partir d'ara poguem ser una mica més conscients de l'existència i la importància d'aquesta meravellosa planta marina.

Si voleu veure més imatges de les nostres posidònies i del procés de creació de les disfresses, podeu prémer a la imatge anterior.

I no dubteu en deixar-nos els vostres comentaris!

Fins aviat!!

dilluns, 21 de febrer del 2022

2nA: FINALITZANT EL PROJECTE "COM ÉS I COM FUNCIONA EL NOSTRE COS?"

Salutacions a tothom!

La classe de 2nA està finalitzant, després de diverses setmanes de treball, el projecte

"Com és i com funciona el nostre cos?"

El treball d'aquest projecte ens ha portat a estudiar el sistema locomotor (esquelet i musculatura), el sistema digestiu, el sistema respiratori, el sistema circulatori i el cervell.

Un dels darrers dies de treball vam dedicar-ho a la realització de diverses activitats de repàs en diferents estacions de treball:

ESTACIÓ 1: L'esquelet. Quants dels noms dels ossos recordes?


ESTACIÓ 2: El sistema respiratori i els òrgans implicats. 


ESTACIÓ 3: Òrgans interns. Reconeixes quins són?



ESTACIÓ 4: El cor i els dos circuits de la sang.




ESTACIÓ 5: El cervell. 


Una sessió de treball d'allò més interessant!

2n: COM ÉS I COM FUNCIONA EL NOSTRE COS? RECURSOS

 Hola famílies! Hola nens i nenes!

Aquí teniu alguns recursos que us ajudaran a repassar i ampliar una mica tot allò que hem treballat en relació al cos humà.  


EL SISTEMA LOCOMOTOR


EL SISTEMA DIGESTIU



EL SISTEMA RESPIRATORI



EL SISTEMA CIRCULATORI


EL CERVELL



dimarts, 8 de febrer del 2022

Disseccionem una pota de pollastre (3r)

Fa uns dies, la classe de 3r hem disseccionat una pota de pollastre amb l'objectiu de poder identificar i observar algunes de les parts de l'aparell locomotor. Tot seguit us expliquem com ho hem fet:

- Primer, hem agafat la pota de pollastre i li hem tret la pell. Hem analitzat què hi ha entre la pell i el múscul

- Després, hem buscat els tendons i hem separat els músculs dels ossos

- A continuació, un cop identificats els músculs, hem intentat deixar les articulacions netes per tal de veure'n els lligaments i els cartílags. També hem aprofitat per a identificar els ossos: el fèmur, la tíbia i el peroné. 

- Per últim, hem trencat el fèmur amb unes tenalles. Al seu interior hem vist la medul·la òssia. És la fàbrica de les cèl·lules sanguínies. 

Realment ha estat una experiència molt impactant. Al principi ens feia una mica d'angúnia, però a mesura que avançava l'experiment hem perdut la por i hem gaudit molt. Hem après Medi d'una forma vivencial i divertida!

Feu clic a la imatge per tal d'accedir a l'àlbum

dijous, 3 de febrer del 2022

2N: L'APARELL RESPIRATORI

 Hola, famílies!

2n continua treballant el projecte:

"Com és i com funciona el nostre cos?"

Aquestes darreres setmanes hem après que gràcies al nostre esquelet i els nostres músculs ens podem moure i que gràcies al nostre aparell digestiu podem alimentar-nos i nodrir el nostre cos per poder créixer sans i forts. Però també hem après la importància de la respiració.   

Per entendre més fàcilment el funcionament de l'aparell respiratori i el paper de tots els òrgans que hi intervenen hem elaborat unes maquetes ben interessants:

Voleu saber com les hem fet? Hem seguit els passos següents:

  1. Primer hem pintat el nas, la boca i els pulmons (amb els bronquíols) i els hem retallat.
  2. Després hem confeccionat la faringe, la laringe, la tràquea i els bronquis fent servir dues canyetes i cinta adhesiva de diferents colors. 
  3. Més tard hem situat el nas, la boca i els pulmons a sobre de les canyetes, en el seu lloc corresponent.
  4. Finalment hem col·locat dues bosses transparents a sobre dels pulmons, per simular l'expansió i la contracció dels pulmons en respirar. Amb tot, cal recordar que els pulmons NO TENEN forma de bossa, sinó que tenen un aspecte, més aviat, esponjós.

 I fins aquí la nostra maqueta. 

Què us sembla? Us agrada?

A nosaltres ens ha agradat molt fer-les!

dimarts, 1 de febrer del 2022

2nA: ELS NOSTRES MARS... ELS MARS DE L'ANTIC MOSASAURUS?

Salutacions, famílies!

La classe de 2nA som la classe dels mosasaurus, un rèpil marí que dominava els mars i els oceans de tot el planeta a l'època dels dinosaures. 

El nostre planeta, el planeta TERRA, és conegut com el "planeta Blau" perquè la major part de la seva superfície està coberta d'aigua. Hi trobem rius, llacs, estanys, mars, oceans... 

Els mars i els oceans esdevenen la llar de molts animals i plantes de diferents tipus des de fa milions i milions d'anys. Però en l'actualitat, els mars i els oceans pateixen un gran problema causat per nosaltres mateixos, els éssers humans. I és que la vida a l'aigua salada es fa cada cop més difícil degut a la quantitat de contaminació i de deixalles que les persones hi aboquem.

Els nens i nenes de 2nA hem volgut reflexionar sobre aquest aspecte i reflectir-ho mitjançant una exposició plàstica que, de mica en mica, anirem ampliant.

De moment, hem volgut començar creant aquests quadres que, pensem, reflecteixen una trista realitat:

Brutícia als mars

 

 
Continuarem treballant!
 

UN MOSASAURUS A 2nA!

Salutacions, famílies!

La classe de 2nA som la classe dels mosasaurus i, per això, hem volgut convidar a l'aula a un de ben gran.

Tenim un problema, però, i és que els mosasaurus eren uns rèptils marins que van viure a l'època dels dinosaures i que, per tant, es van extingir fa molts milions d'anys.

Però no hi ha res que treballant de valent i en equip no puguem aconseguir. Així que ens hem posat a treballar i hem començat a crear el nostre propi mosasaurus. Un exemplar en tres dimensions elaborat amb paper maixé.

És cert que no el podem fer amb les mides originals, perquè els mosasaurus mesuraven gairebé 20 metres, però el nostre tampoc no serà del tot petit.

Mireu,  mireu com anem:


Trigarem un bon temps en acabar el nostre model tridimiensional de mosasaurus, però segur que ens quedarà ben maco.