dissabte, 30 d’abril del 2022

ENS VISITA UN MOSSO D'ESQUADRA!

El passat dijous, l'alumnat de primer, va tenir el plaer de rebre la visita d'un mosso d'esquadra. Tenien moltes preguntes sobre aquesta professió que tant els crida l'atenció. El mosso que va venir els hi va explicar un munt de coses: com s'arriba a ser mosso, les diferents tasques que pot fer un mosso, l'uniforme de treball i les diferents eines que han de portar, el número de telèfon que han de trucar si els necessiten, la seva furgoneta i diferents consells que han de seguir en el seu dia a dia per tal de no posar-se en perill o què poden fer si necessiten ajuda. També els hi van explicar l'origen dels mossos d'esquadra i el perquè del seu nom. Us animo famílies a què li pregunteu als vostres fills i filles! 

Adjuntem un recull d'imatges de la jornada.

dimecres, 27 d’abril del 2022

CELEBREM SANT JORDI!

Benvolgudes famílies,

El passat divendres 22 d'abril vam celebrar Sant Jordi i, com ja és tradició a la nostra escola, vam fer entrega dels premis dels Jocs Florals. 

L'alumnat de Primer va participar en la categoria de "Frase il·lustrada", l'alumnat de Segon ho va fer en les categories de "Poesia" i "Poesia visual" i els de Tercer en "Poesia", "Cal·ligrama" i "Narrativa". 

El jurat de l'escola va atorgar tres premis per a cadascuna de les categories. Tots i totes es van esforçar molt presentant unes produccions ben boniques! La nostra més sincera enhorabona als premiats i les premiades!

Feu clic a la imatge per tal d'accedir a l'àlbum de fotografies

Salutacions,

Mestres del cicle dels mitjans

dimarts, 26 d’abril del 2022

2N: LA REPRODUCCIÓ DE LES PLANTES

 Salutacions famílies!

Els nens i nenes de 2n continuem treballant el projecte 

"Com és la vida d'una planta?"

Ara ja sabem que la major part de les plantes es reprodueixen mitjançant les llavors que la pròpia planta crea gràcies a les seves flors. Moltes plantes "transformen" les seves flors directament en llavors i d'altres "transformen" les seves flors en fruits que, alhora, contenen llavors al seu interior. 

 

Amb tot, tot i que la major part de les plantes fan flors, algunes no en tenen. Per tant, com fan les plantes que no fan flor per reproduir-se? Doncs tenen altres estratègies i ho hem vist a la classe:

  •  Algunes plantes es reprodueixen a partir de trossets de si mateixa que, en caure a la terra, si tenen prou humitat, desenvolupen arrels.
 
 
  • Algunes plantes generen "fillols" que comencen a aparèixer des de la part soterrada de la seva tija. 

  • Algunes plantes generen una mena de tiges llargues i aèries a la punta de la qual apareixen plantes "filles" que, en tocar el terra, arrelen i esdevenen plantes independents.

Ara ja sabem que moltes plantes es reprodueixen gràcies a les seves flors, però també sabem que moltes altres ho fan sense haver de generar llavors. I d'altres, a més, ho poden fer de les dues maneres. 

Ha estat molt interessant treballar tots aquests aspectes des de la manipulació i l'observació directa i, després de tota la feina, ens hem pogut emportar tots i totes un fillol d'aloe vera separat de la seva planta mare durant la classe.

El món de les plantes és interessantíssim! 

Si voleu veure més imatges de tot el treball realitzat relacionat amb aquest projecte, podeu prémer aquí.

divendres, 8 d’abril del 2022

LA PASQUA!

Durant aquesta última setmana de trimestre, els i les alumnes de primer han anat fent diferents tasques relacionades amb la Pasqua! A anglès han fet un barret de conillet, a català hem llegit un text sobre la mona de pasqua i avui a plàstica han pintat els seus propis ous de pasqua amb xocolata! Nyammmm, però només l'han pogut olorar... I a la tarda s'han emportat una gran sorpresa perquè el conillet de pasqua els havia deixat una carta. Us la posem tot seguit perquè veieu què els hi ha demanat! La recomenpensa els ha encantat! Un ou de xocolata per a cadascú! No podia faltar, per f l'han assaborit. 

A continuació us ensenyem els ous que han pintat. Els han quedat molt i molt bonics!

Bona Setmana Santa!


2N: VOLEU EXPERIMENTAR AMB LA GERMINACIÓ?

Salutacions famílies!

Com ja sabeu, els nens i nenes de 2n i les seves mestres estem treballant el projecte "Cóm és la vida d'una planta?" a classe.

A l'aula, hem fet diversos experiments per iniciar el treball d'aquest projecte tan interessant i hem començat a parlar també de les parts de la major part de les plantes: arrels, tija, fulles, flors i fruits.

En una visita a l'hort de l'escola, els nens i nenes de 2nA ens hem adonat que alguns dels cultius de l'hort ja tenen fruit i hem observat que aquests fruits sorgien de les flors. També hem estat parlant que a l'interior dels fruits hi ha les llavors que, en el futur, podran tornar-se a sembrar per fer germinar noves plantes. 

Arribats a aquest punt hem proposat un experiment que, si voleu, podeu fer a casa, per comprovar que efectivament les llavors que trobem dins dels fruits poden ser utilitzades per fer germinar noves plantes.

A continuació us el detallem, per si voleu ajudar als vostres fills i filles a dur-lo a terme, si teniu la possibilitat i la oportunitat:

Com dèiem, nosaltres sabem que dins de les fruites i els fruits hi ha llavors. Així doncs, si partim un tomàquet per la meitat, què hi trobem? Ho trobem aquestes petites llavors groguenques que hi veiem a la fotografia.

També sabem que si volem fer créixer una planta (en aquest cas una hortalissa), el primer pas és sembrar una llavor, oi? Doncs bé, podem utilitzar un tomàquet per fer germinar noves tomaqueres seguint els passos següents:

1. Primer de tot, agafeu un tomàquet comprat al supermercat i amb cura el talleu a rodanxes.

 2. Reviseu les rodanxes que heu aconseguit, trieu aquelles que estiguin més carregades de llavors, i fiqueu-les dins de testos plens de terra.


3. Cobriu les rodanxes amb una capa no gaire gruixuda de terra i regueu.

4.- Mantingueu la terra ben humida regant una miqueta cada dia, i espereu (a poder ser situant el test a prop d'una finestra il·luminada). 

No us desanimeu, l'experiment triga uns dies en fer efecte! S'ha de tenir paciència i no desistir!

Molta sort!

dijous, 7 d’abril del 2022

DE QUIN MATERIAL SÓN LES NOSTRES JOGUINES?

A inicis del segon trimestre, l'alumnat de primer, va portar a classe una joguina de casa i entre tots vam estar observant de quins materials estaven fetes. Hi havia tela, plàstic, fusta, metall i vidre. Però sobretot, la gran majoria eren de plàstic. A partir d'això, vam començar a treballar els diferents materials anomenats, ja que de la gran majoria no sabien d'on s'obtenien els materials ni on els havíem de llençar un cop fets servir, si no els hi podem donar una segona vida. D'aquesta manera vam iniciar un projecte que l'han treballat amb grups cooperatius i han anat descobrint totes aquestes coses. També quines propietats tenen els materials. Si són rígids, fràgils, tous, elàstics, etc. Hem posat molt èmfasi en el treball en grup, ja que és quelcom molt important d'aprendre i que necessita molta pràctica. Cada membre del grup tenia un càrrec (portaveu, secretària, responsable del silenci o responsable de la pau). En finalitzar el projecte s'han coavaluat per veure com han treballat en grup i també s'han autoavaluat per reflexionar sobre allò que han de millorar i allò que creuen que han fet bé.  

A més a més, vam treballar una cosa molt important pel nostre medi ambient. Les 3 R (Reduir, Reciclar i Reutilitzar). Per entendre-les bé, hem posat en pràctica cada una d'elles. Per exemple, vam fer el joc del tres en ratlla amb material reutilitzat. I que bé s'ho van passar aquella tarda jugant amb els companys/es.

Us deixem un petit recull d'imatges del projecte.

Esperem que us expliquin moltes coses!









dimarts, 5 d’abril del 2022

PROJECTE LES ESTRELLES DE MAR

 Hola famílies,

Avui us volem mostrar un munt de fotografies relacionades amb el nostre projecte del nom de la classe: Les estrelles de mar. Un projecte que vam iniciar al primer trimestre i l'hem finalitzat ara. Hem après moltes cosetes d'aquest equinoderm que desperta passions. Concretament, hem après com són, on viuen, què mengen, com es reprodueixen i altres curiositats. Tot allò que anàvem aprenent ho vam anar recollint en un Prezi que us adjuntem i us animem a obrir-lo amb ells/es i que us ho expliquin tot! Aquí el teniu: 

https://prezi.com/p/qqmnocnqyxtx/estrelles-de-mar/

A continuació teniu algunes imatges relacionades amb aquest projecte que tant ens ha agradat.


Cliqueu aquí per veure l'àlbum complet.