divendres, 25 de novembre del 2022

2n: ANEM AL ZOO

Els i les alumnes de segon estem treballant a medi natural al voltant de la pregunta "En què s'assemblen i en què es diferencien els animals del món?". Per això, durant diverses sessions hem treballat sobre aspectes en comú dels mamífers, peixos, ocells i rèptils i també les diferències entre ells. De passada hem comentat algun aspecte dels invertebrats però sobretot hem centrat el nostre estudi en els animals vertebrats. El Zoo de Barcelona ens oferia veure alguns d'aquests animals vertebrats en directe i observar algunes d'aquestes semblances i/o diferències entre ells. 

Esperem que hagin gaudit molt i hagin après moltes més coses sobre el fascinant món dels vertebrats. 

Us deixem un recull d'imatges de la jornada. 




dimecres, 16 de novembre del 2022

1R: SORTIDA AL MONTSENY.

El darrer dijous dia 10 de novembre els nens i nenes de 1r van fer una sortida interessantíssima al Montseny.

Allà van poder descobrir de ben a prop el bosc en plena tardor, pintat de groc, taronja, marró, verdós... i de tots aquests colors característics d'aquesta estació de l'any tan bonica.

Van poder gaudir mentre aprenien coses molt interessants sobre l'ecosistema del bosc mediterrani, acompanyats de les seves mestres (la Sònia, la Raquel i la Virginia). 

Junts vam parlar de la fauna que habita el bosc i d'algunes de les plantes i arbres que s'hi troben.

Si voleu veure algunes fotografies d'aquesta bonica sortida, podeu prémer a la imatge següent:

dijous, 10 de novembre del 2022

2n: LA MALETA COEDUCATIVA

Hola de nou,

Avui han vingut a classe dues treballadores del Centre de Recursos i Documentació de les Dones de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat per tal d'explicar als i les alumnes de segon, dos contes amb un missatge molt important: el respecte vers els altres. El primer conte es titula "La nena més petita de l'escola" i tracta sobre una nena que farta de les injustícies del seu voltant decideix dir prou i plantar cara als abusadors. Aquest llibre ens mostra com qualsevol infant pot aconseguir grans canvis.




El segon conte es titula "Ara em dic Joana" i és una història commovedora, dolça i tendra sobre ser un mateix, ja que un dels protagonistes es diu Joan, però decideix canviar-se el nom per Joana. Aquest àlbum il·lustrat permet educar amb valors per afavorir la diversitat i la necessitat de ser un mateix.



Al final de la sessió, en grups de quatre, han parlat sobre si coneixen algun cas al seu entorn de canvi de gènere i sobre la reacció que ells tindrien en el cas que algú del seu entorn ho fes.

Per altra banda, des de la mateixa entitat, ens han enviat una maleta plena de contes per a educar en la igualtat, material no sexista i que promou la coeducació. Agraïm molt la seva tasca i la divulgació d'aquests contes i les seves temàtiques als nens i nenes de Sant Boi. De segur, que gaudirem molt llegint totes les històries i trencant estereotips.

Continuem!

Aquí teniu un petit recull d'imatges de la jornada. 

divendres, 4 de novembre del 2022

2n: PARTICIPEM AL RODESCOLA!

Benvolgudes famílies de segon,

El passat dimecres els i les alumnes de segon van participar d'una activitat organitzada per l'equip d'educació viària de la policia local de Sant Boi de Llobregat. Aquest projecte s'anomena Rodescola i té l'objectiu de donar a conèixer als nens i nenes del poble els senyals més característics de trànsit per tal que puguin circular correctament amb bicicleta. També pretén fomentar l'ús d'aquest transport sostenible i a la vegada saludable. Pels qui encara no sabien anar en bicicleta tenien l'opció de fer el circuit amb patinet o inclús amb una bicicleta amb rodetes.

L'activitat la van dur a terme a la plaça Teresa Valls i Diví, coneguda més popularment com la plaça de les piràmides. Allà el Xavi, el policia encarregat d'aquesta activitat, ens va preparar un circuit amb senyals de trànsit per a practicar-les tot circulant amb bicicleta o patinet. Això sí, ben protegits amb el corresponent casc.

Els i les alumnes de segon s'ho van passar d'allò més bé, però el veritablement important d'aquesta activitat és que a casa també facin ús d'aquests mitjans de transport tan saludables i sostenibles.

Us adjuntem un recull d'imatges de la jornada. 

Endavant!



dimecres, 2 de novembre del 2022

1r: COM SÓN LES COSES QUE PODEM TOCAR?

Els nens i nenes de 1r porten tot el que va de trimestre treballant la matèria. 

Fins al moment, hem après que tant els éssers vius com els elements inerts estan fets de matèria. També hem après que la matèria pot ser sòlida o líquida. 

Actualment, estem estudiant les propietats dels sòlids. 

Per a l'estudi de tots aquests aspectes estem observant, raonant, descrivint, classificant, manipulant, experimentant... mentre fem activitats i solucionem reptes d'allò més interessants. 



Ara ja som capaços de descriure els sòlids atenent molts criteris diferents: flexibilitat, elasticitat, solubilitat, permeabilitat, flotabilitat, resistència, transparència, duresa, pes, forma, mida, color...

Aviat començarem amb l'estudi de les propietats dels líquids!

Si voleu veure més imatges del treball d'aquest projecte, podeu prémer aquí.

CELEBREM LA CASTANYADA!

Salutacions, famílies! 

El passat divendres 28 d'octubre vam celebrar la Castanyada a l'escola.

Els nens i nenes de 1r i 2n van fer tot un seguit de dinàmiques relacionades amb aquesta jornada, van elaborar manualitats, van dansar i van gaudir d'un bon berenar de fruits de tardor. I també van rebre la visita d'unes castanyeres molt especials!

Els nens i nenes de 3r van celebrar la Castanyada amb una sortida a la Font de Golbes.

Tota la comunitat de mitjans va participar, a més, a l'EXPOTARDOR '22, la nostra (però vostra) exposició anual de manualitats elaborades amb fruits i altres elements propis de la tardor. Quin goig que fa, cada curs escolar!

A continuació teniu un recull d'imatges de la jornada viscuda a la comunitat de mitjans. (Premeu a la imatge per obrir l'àlbum de fotografies).

1r: COM VAN ELS CARGOLS?

Els cargols dels terraris de 1r continuen amb la seva vida atrafegada. 

Sembla mentida, però la seva activitat és constant: dormen, mengen, es relacionen entre ells, s'aparellen, ponen ous, neixen, un d'ells ha mort (pobret)... i tot dins del terrari!

 En els darrers dies hem observat algunes novetats:

  • Els cargolets petitets que van néixer de les primeres postes van fent-se grans de mica en mica. A mesura que van creixent, la seva closca - gairebé transparent en néixer - es fa enfosquint.

 

  • Els cargols de les segones postes d'ous estan començant a néixer. Mireu els cargolets petits dins del foradet! Aviat buscaran espai per sortir a la superfície!

  • Encara tenim algunes postes d'ous sense néixer. Caldrà continuar esperant i veure si prosperen bé.

  • Els cargols adults que van aparellar-se fa poc han post ja els seus ous (el passat divendres 28 d'octubre). Mireu, a la imatge següent es poden veure tots dos adults ponent els ous, cadascun en un forat que han fet en un extrem oposat del terrari.

 

 

En el que va de temps que tenim els terraris hem viscut ja 5 postes diferents d'ous. Tenint en compte que a cada posta els cargols adults poden pondre molts ous a la vegada, hem valorat que no és gaire sostenible mantenir els cargols adults als nostres terraris, ja que aviat no tindrem espai per cuidar-los com es mereixen. 

Així que hem decidit que ha arribat el moment d'alliberar els adults!

Continuarem cuidant dels petitons un temps més, per poder veure'ls créixer, abans d'alliberar-los.