diumenge, 19 de desembre del 2021

El cos humà

Hola, famílies,

Els nens i nenes primer, durant el primer trimestre, han estat treballant el projecte de "Com som per dins?" Tenien moltes preguntes i curiositats sobre el cos humà i les hem anat resolent amb diferents activitats. A continuació us adjuntem tot un recull d'imatges perquè pugueu veure gran part del que han fet en aquest projecte i us ho puguin explicar. 


Cliqueu aquí per veure les fotografies

Tot seguit, els proposem un repte als i les alumnes de primer. Ho anaven a fer en parelles en forma de gimcana a l'escola, però a causa de la situació actual, hem decidit publicar-ho per aquí perquè ho resolguin a casa. Esteu preparats/es? Cal que contesteu en el blog mateix la resposta de les 10 preguntes que us fem a continuació! Aconseguireu el carnet de doctors i doctores? Endavant! 











diumenge, 5 de desembre del 2021

Celebrem el Dia dels Drets Humans amb una sortida al teatre (3r.)

Les classes de 3r. i 4t. avui divendres hem anat de sortida al teatre. Cada 10 de desembre es commemora a tot el món el Dia dels Drets Humans amb el propòsit de denunciar que a molts països aquests drets no són respectats. L'any passat ja vàrem anar també al teatre per a celebrar aquest dia. En aquella ocasió vam assistir a la representació de l'obra "La nena dels pardals" de la companyia Teatre al Detall.

Enguany hem vist una funció de "Soc una nou" de la companyia Zum-Zum Teatre a l'auditori de Can Massallera. Ens ha agradat molt l'obra i hem après que les persones que migren dels seus països per venir a viure a Europa ho fan per necessitat. Les guerres, la fam, les malalties i els desastres naturals forcen a molta gent a abandonar casa seva per tal de buscar una vida millor a un altre lloc del món. Aquesta és una realitat molt trista, però que cal que coneguem. 

Volem donar les gràcies a l'Ajuntament de Sant Boi per haver-nos convidat un any més!

Si voleu saber més sobre el contingut de l'obra feu clic aquí 

A continuació podeu veure'n un resum en format vídeo. No us ho perdeu! Dura només 1 minut i val molt la pena.


Us deixem un àlbum de fotografies amb unes imatges molt boniques de l'obra i de les classes participants a l'excursió. Esperem que us agradin! Recordeu també que teniu l'opció de comentar aquesta publicació fent clic a la pestanya que trobareu més avall. Esperem les vostres aportacions!

Feu clic a la imatge per accedir a l'àlbum

divendres, 3 de desembre del 2021

2n TREBALLA L'ESQUELET

 Bona tarda, famílies!

Els nens i nenes de 2n han iniciat recentment el projecte de treball

"Com és i con funciona el nostre cos?"

Ja sabem que les persones som animals vertebrats i que, per tant, comptem amb un esquelet format per ossos. Així que hem volgut estudiar amb més profunditat com és l'esquelet de les persones.

Per començar a fer-ho, hem muntat un esquelet humà i hem buscat informació sobre els ossos que el conformen a diferents llibres molt interessants.

Aquí teniu algunes fotografies de les tasques que estem realitzant. Podeu prémer la imatge per veure l'àlbum complert.

 

Seguirem treballant!
 

 

 

divendres, 26 de novembre del 2021

Gaudim amb les òperes de Mozart (3r.)

Les classes de 3r. i 4t. avui divendres hem anat d'excursió al CaixaFòrum (Barcelona) per assistir a la representació musical de l'obra "Papageno & Companyia". Feia temps que esperàvem aquest moment perquè la Núria, la nostra mestra de Música, a classe ens n'havia parlat. En Papageno és un dels personatges més divertits i estimats de les òperes de W. A. Mozart, un dels compositors més importants de la història de la música.

L'espectacle ens ha agradat molt. La posada en escena ha estat increïble, els decorats semblaven transportar-te a èpoques passades, els músics han tocat els instruments de forma excel·lent i en Papageno ens ha divertit molt. Ha valgut molt la pena fer aquesta sortida. Assistir a un concert de música clàssica també pot resultar entretingut i apte per a nenes i nens! Nosaltres ho hem comprovat!

A continuació trobareu un àlbum amb moltes fotografies ben boniques. Desitgem que us agradin molt! Esperem, també, que deixeu algun comentari sobre aquesta notícia. Us animem a fer-ho, famílies!


Feu clic a la imatge per accedir a l'àlbum

dimecres, 24 de novembre del 2021

2n VISITA EL ZOO DE BARCELONA.

 Salutacions famílies!

Al llarg d'aquest primer trimestre els nens i nenes de 2n han estat treballant el projecte 

"En què s'assemblen i en què es diferencien els animals del món?"

Després de molt investigar, estudiar i treballar hem après moltíssim sobre els animals!

Per això, hem cregut que seria molt interessant fer una visita al zoològic de Barcelona per poder seguir repassant tot allò que hem après sobre els animals i, molt concretament, sobre els animals vertebrats. 

Ha estat una sortida molt profitosa. Si voleu veure algunes fotografies de la jornada, podeu prémer a la imatge següent.

 

El zoo de Barcelona s'està convertint progressivament en un centre de recuperació d'animals que han patit situacions difícils a la seva vida i que requereixen d'unes millors atencions i cures que les que han rebut fins al moment.  I això és d'agrair, perquè els animals del món mereixen una vida de qualitat, digna i el més semblant a la que podrien gaudir en el seu hàbitat natural.

dimarts, 9 de novembre del 2021

Descobrim la Colònia Güell (3r.)

El passat dijous 28 d'octubre la classe de 3r. vam anar d'excursió a la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló. Vam anar-hi caminant fent un passeig d'uns 45 minuts. A l'arribar-hi, vam esmorzar i vam conèixer l'Engràcia i en Francesc, mestres del Camp d'Aprenentatge de Can Santoi. Tots dos ens van acompanyar durant tot el matí pels diferents indrets de la Colònia Güell.

Amb la visita vam conèixer de més a prop com funcionaven les colònies tèxtils d'ara fa una mica més de cent anys. Durant el recorregut vam respondre en dos grups a un seguit de reptes que ens plantejava el dossier preparat per a l'ocasió, el qual ja havíem començat a classe en unes sessions de treball previ. El recorregut ens va permetre conèixer el recinte industrial, les cases dels treballadors, la casa del propietari, l'antic economat, la casa del secretari, l'antic convent, la preciosa escola... 

Fins arribar a la Cripta, obra Patrimoni de la Humanitat de l'arquitecte català Antoni Gaudí. Allà ens hi vam estar una bona estona observant la bellesa de l'edifici i escoltant unes explicacions molt interessants. Per acabar  la jornada, vam dinar al pinar i xino xano vam tornar a l'escola. Ha estat una sortida molt interessant! Moltes gràcies Francesc i Engràcia per ensenyar-nos tantes coses!

A continuació trobareu un recull de fotografies de la sortida. Esperem que us agradin molt! 

Feu clic a la imatge per accedir a l'àlbum


Atenció! Sortim al web del Camp d'Aprenentatge de Can Santoi: Feu clic aquí


I per acabar, aquí teniu tots els enllaços multimèdia que apareixen al dossier per si voleu veure'ls des de casa: 

1. "Les Tres Bessones i el taller de Gaudí":


2. "Gaudí, arquitecte i artesà": Si teniu problemes per a visualitzar-lo, proveu amb el navegador Explorer. Feu clic aquí

3. Itinerari virtual per la Colònia GüellFeu clic aquí

dijous, 4 de novembre del 2021

CELEBREM LA CASTANYADA!

Hola, famílies!

El passat 29 d'octubre vam celebrar La Castanyada a tota l'escola! Els i les alumnes del cicle dels mitjans van elaborar a la tarda una manualitat relacionada amb la tardor i també van ballar al pati la rumba de les castanyes del Pot petit. Quina tarda més divertida! A més a més, alguns d'ells es van disfressar d'autèntics castanyers i castanyeres. Els de primer, al matí, van fer una gimcana per tal d'ajudar a la Castanyera a trobar la seva roba. I ho van aconseguir! 

A continuació podreu veure un recull d'imatges de la jornada. També veureu les fotos de grup amb els diplomes i les manualitats que les famílies vau fer amb els vostres fills i filles a casa. Sou uns artistes!

Cliqueu aquí per veure les imatges. 

dimarts, 2 de novembre del 2021

2N PROJECTE: EN QUÈ S'ASSEMBLEN I EN QUÈ ES DIFERENCIEN ELS ANIMALS DEL MÓN?

Salutacions, famílies!

Els nens i nenes de 2n han estat realitzant un projecte de treball per investigar en què s'assemblen i en què es diferencien tots els animals del món.

Porten ja moltes sessions de treball i ja han extret moltes conclusions. A hores d'ara, estan arribant ja a la finalització del projecte.

    A les darreres sessions del treball del projecte, les mestres de medi dels nens i nenes de 2n han volgut oferir-los la possibilitat de fer ús de tots els seus nous coneixements per a resoldre diversos reptes, a mode de jocs repartits en 5 estacions diferents. A continuació teniu l'explicació de cada estació de joc: 

         Estació 1: Els llibrets dels animals vertebrats.

Els nens i nenes disposen d’una pila de cartes. Cada carta té una imatge i un escrit que recull alguna de les característiques d’un dels grups d’animals vertebrats treballats a la classe (ocells, peixos, mamífers i rèptils).

Es posen totes les cartes en una pila amb les imatges cap a munt. Rotativament, cada nen/a agafa una carta i la llegeix i, entre tots, la classifiquen en un grup o en un altre (ocells, peixos, mamífers i rèptils). En classificar totes les cartes es poden unir amb una anella confeccionant un petit llibret. 

         Estació 2: Classificació dels animals.

Els nens i nenes disposen d'un llibre amb diferents pàgines en què han d’anar classificant imatges d’animals segons la manera com neixen (ovípars o vivípars), segon la manera com es desplacen (aeris, terrestres i aquàtics), segons la seva alimentació (herbívors, carnívors i omnívors) i segons si tenen o no esquelet (vertebrats i invertebrats).


Estació 3: És veritat?

La proposta consisteix en la lectura de tot un seguit d’oracions sobre els animals. Els nens i nenes les han d'anar llegint i dient si són certes o no són certes, encerclant en cada cas la paraula SÍ o la paraula NO al costat de cada afirmació. 


Estació 4: Troba i rectifica l’error.

La proposta consisteix en la lectura de tot un seguit d’oracions errades que parlen sobre els animals. A cada oració els nens i nenes han de detectar la paraula errònia, ratllar-la i proposar una alternativa que transformi l’oració en una afirmació correcta.   


Estació 5: Tot queda en família.

Es presenta als nens i nenes tot un seguit d’imatges plastificades d’animals de granja i tot un seguit de cartellets amb els seus noms. Treballant en grup, han d’agrupar les fotografies en grups de 3, formant la família complerta (per exemple: porc, truja i garrins) i, posteriorment, adjuntar el nom de cada animal a cada imatge.

 Ha estat una manera ben divertida de repassar tot allò après al llarg del projecte.

dijous, 28 d’octubre del 2021

2N BRANQUES TARDORENQUES.

 Salutacions, famílies!

Amb l'arribada de la tardor els arbres de fulla caduca comencen a canviar. Apareixen les primeres fulles groguenques, que aviat s'assecaran i començaran a omplir el terra de colors tardorencs. 

A classe de plàstica, els nens i nenes de 2n han estat representant aquest fenomen natural mitjançant la tècnica de l'assemblatge, fent servir branquetes d'arbre recollides del terra i rotllos de paper higiènic per a la confecció d'una bonica manualitat de tardor.

Premeu a sobre de la imatge si voleu veure més fotografies!

dimarts, 26 d’octubre del 2021

ANEM AL CAIXAFORUM.

Benvolgudes famílies de cicle inicial,

El passat dimecres 20 d'octubre els i les alumnes de primer i segon van anar a Barcelona per gaudir d'una audició musical al CaixaForum. L'audició es titulava "El col·leccionista de paisatges i els hi va encantar! Vam poder gaudir de la música en directe d'un piano, un violí, un violoncel, una flauta travessera i un clarinet. També van veure danses, malabars i ombres xineses. Un veritable gaudi pels nostres ulls i orelles. 

A continuació teniu un recull de fotografies de la jornada. Esperem que us agradin. 


Cliqueu aquí per veure les fotografies. 




divendres, 8 d’octubre del 2021

ANEM AL MONTSENY!

Benvolgudes famílies de primer,

Aquí us volem mostrar un recull de fotografies de la nostra primera sortida aquest curs. Com ja sabeu, estem treballant la tardor i quina millor manera de fer-ho que descobrir el bosc del Montseny en aquesta estació. El viatge d'autocar va ser llarguet però va anar molt bé. Quan vam arribar vam esmorzar i després una monitora ens esperava per fer una ruta circular de dues hores pel Parc Natural del Montseny. El primer que vam descobrir és el significat de Parc Natural i la importància de protegir aquests espais i les normes a seguir quan l'estem visitant. Un cop endinsats en el bosc vam veure plantes verinoses, bolets, alzines, roures, glans, pinyes rosegades per ratolins i esquirols, castanyes i moltes coses més. Vam descobrir d'on prové el suro que tenim a la classe, ja que vam veure alzines sureres i ens van ensenyar fotografies de com extreuen el suro de l'arbre. 

Al finalitzar ens vam emportar un trosset de bosc en un record en forma de paper que ens van regalar. Vam haver de fer un collage amb els diferents colors del bosc a la tardor. Quins artistes!

Ens ho vam passar pipa! Que bonic és el bosc a la tardor!

Cliqueu aquí sobre per veure la resta de fotografies.

dimecres, 6 d’octubre del 2021

LA TARDOR

Els i les alumnes de primer estan treballant la tardor. Quina estació tan bonica!

A l'aula tenim un raconet amb cosetes de la tardor que ells i elles estan portant. Ja tenim un munt de coses: fulles de diferents colors, castanyes, moniato, caqui, glans, pinyes, caragol, nous, cireretes de pastor, etc. I com que estem a primer i estem aprenent a llegir i a escriure hem confeccionat amb plastilina paraules relacionades amb la tardor. Mireu que boniques han quedat! 


Cliqueu a sobre per veure totes les imatges.

dimarts, 15 de juny del 2021

Hem conegut com vivien els ibers!

Aquesta setmana les classes de 4t hem anat d'excursió al Museu de Sant Boi, a Can Barraquer. Ha estat una sortida molt interessant perquè hem pogut conèixer com vivien els ibers, uns dels pobladors que es van establir al nostre país ara fa uns 2.600 anys procedents de Grècia i l'antiga Fenícia. Van arribar amb vaixells navegant pel mar Mediterrani amb la intenció de trobar metalls amb els quals poder-se fabricar armes i d'altres estris. 

En Víctor primer ens ha explicat amb l'ajut d'una presentació com era la vida quotidiana d'aquestes persones: on vivien, com eren les seves cases, què menjaven, com es defensaven, com comerciaven, què feien amb els morts, com escrivien... Després hem fet quatre tallers molt interessants. En un d'ells hem pogut moldre blat en un vas barquiforme i en un molí de pedra per tal d'aconseguir farina. En un altre hem elaborat una peça de ceràmica amb fang utilitzant el torn giratori. Un cop dins el taller, hem escrit els nostres noms amb uns tampons utilitzant l'alfabet iber i, per últim, hem pogut encunyar monedes utilitzant un motlle i picant amb un martell.

Realment ha estat molt bé. Hem après història d'una forma divertida i ens hem pogut emportar a casa un munt de produccions elaborades per nosaltres mateixos! A continuació trobareu un recull de fotografies. Esperem que us agradin! Us animem a deixar algun comentari. 


Fes clic damunt la fotografia per veure l'àlbum complet

dissabte, 15 de maig del 2021

De colònies a La Ruca!

Aquesta setmana les classes de 4t hem anat de colònies a La Ruca. Han estat tres dies magnífics! Ho hem passat molt bé. Hem pogut realitzar un munt d'activitats diferents envoltats de natura. La Ruca es troba prop d'Artés, al Moianès. La casa és al bell mig d'unes muntanyes amb uns boscos preciosos. 

Tots i totes teníem moltes ganes d'anar de colònies. Portem dos cursos complicats per culpa de la covid-19 i poder estar fora de casa dues nits amb els nostres companys/es i mestres ens feia molta il·lusió. Tot i els inconvenients de la pandèmia (no podíem barrejar-nos entre classes, havíem de portar sempre la mascareta posada, ens havíem de rentar sovint les mans...) ha estat una experiència molt divertida i que de ben segur mai oblidarem

La Pepi, la Cristina, la Maria i en Jordi han destacat el bon comportament de les classes de 4t. Hem tornat molt cansats després d'aquests tres dies, però ha valgut la pena! Hem pogut fer dues excursions (a la riera de Malrubí per a capturar invertebrats i a l'estany de La Ruca orientant-nos amb brúixoles), hem fet dos tallers de natura (a la sala temàtica del bosc i d'empremtes d'animals en fang), hem realitzat esports d'aventura (tir amb arc, escalada en arbres, equilibri amb caixes i en corda flexible), hem conegut i acaronat aus rapinyaires a través d'una demostració, hem observat el cel nocturn amb les explicacions del Marc, hem fet una gimcana de nit amb les llanternes, hem participat d'una discoteca adaptada a la normativa de la covid-19 fent un concurs musical per classes semblant a "furor"... i hem jugat molt: a futbol, a cartes, a jocs de taula, al "passaparaula", a fet i amagar, a empaitar-nos... No hem tingut temps d'avorrir-nos!

El menjar dels àpats ha estat molt bo, però val a dir que les nostres mestres han demostrat tenir molta paciència amb nosaltres quan de vegades no volíem tastar algun aliment... A les habitacions ens ho hem passat molt bé. Hem fet la festa justa quan tocava anar a dormir i ens hem sabut organitzar prou bé. Ho hem mantingut tot bastant endreçat i molt net. Ens ha fet molta gràcia dutxar-nos amb els nostres companys i companyes de la classe. Estar aquests dies fora de casa sense la família ha estat diferent i únic. Les nostres mestres ens han fet una mica de pares i els nostres companys/es han esdevingut germans/es temporals. 

A continuació trobareu un recull de fotografies que segur que us encantarà. Moltes gràcies per la vostra participació a les colònies! Deixeu els vostres comentaris! Volem saber què us ha agradat més d'aquests tres dies a La Ruca! Vinga, animeu-vos a escriure!

Fes clic damunt la fotografia per veure l'àlbum complet

dimecres, 28 d’abril del 2021

Celebrem Sant Jordi al Cicle Mitjà!

El passat divendres 23 d'abril vam celebrar la diada de Sant Jordi al nostre cicle. El moment més esperat va ser, com ja és costum, l'entrega de premis dels Jocs Florals. El jurat va tenir alguns problemes a l'hora de decidir-se per les obres guanyadores, ja que el nivell de les feines presentades era molt alt. Els nens i les nenes de Cicle Mitjà van participar en les següents categories: narrativa, poesia i poesia visual (cal·ligrama)

Volem donar l'enhorabona als infants premiats, així com també a tota la resta per la seva col·laboració i esforç. Moltes felicitats! A continuació trobareu un bonic recull de fotografies. Esperem que us agradi. Us animem que aprofiteu l'ocasió per deixar algun comentari. 


Cliqueu a sobre de la imatge per veure l'àlbum complet

dimarts, 27 d’abril del 2021

Descobrim els Espais Naturals del Delta!

La setmana passada les classes de Cicle Mitjà vam anar d'excursió als Espais Naturals Protegits del Delta del Llobregat. Amb aquesta sortida vam poder descobrir un entorn natural de gran valor ecològic molt proper al nostre municipi. Ens va sorprendre la gran quantitat d'aus diferents que vam poder observar des dels aguaits de l'estany del Remolar, la varietat de plantes presents a la maresma de les Filipines, la bellesa de la pineda de Cal Francès i la paradisíaca platja on desemboca la riera de Sant Climent.

Observar les aus utilitzant uns binocles va ser molt emocionant i divertit. Només calia amagar-se dins l'aguait, esperar una mica i restar en silenci per tal de contemplar un exemplar d'una nova espècie. Gràcies a aquesta visita hem après més coses sobre els ecosistemes i ens ha ajudat a entendre la importància de la conservació del medi ambient. 

A continuació trobareu un bonic recull de fotografies. Esperem que us agradin!


Cliqueu a sobre de la imatge per veure l'àlbum complet

dimecres, 24 de març del 2021

Descobrim la riera de Vallvidrera!

Aquesta setmana les classes de 4t. hem conegut la riera de Vallvidrera de la mà del Camp d'Aprenentatge de Can Santoi. En Miquel i l'Engràcia, mestres del Camp, ens han acompanyat durant tot el dia en la descoberta de la riera i la posterior observació al laboratori dels éssers vius capturats.

Ens ha agradat molt fer aquesta excursió. Hem pogut fer de veritables científics i científiques. Hem après a identificar els diferents elements que composen l'ecosistema de ribera, hem capturat éssers vius sense matar-los, els hem observat al laboratori utilitzant lupes binoculars i hem aprofundit en el seu estudi seguint les pautes que ens anaven donant l'Engràcia i en Miquel. Abans de marxar cap a l'escola, hem retornat els animals capturats a la riera per tal de no alterar l'ecosistema

Moltes gràcies Miquel i Engràcia per haver-nos acompanyat i per haver publicat aquests articles tan bonics al web del Camp d'Aprenentatge! A continuació hi teniu els enllaços i, també, un àlbum amb un recull de fotografies precioses.

Fes clic aquí: "Article 4t.A"

Fes clic aquí: "Article 4t.B"

Fes clic aquí: "Article 4t.C"


Cliqueu a sobre de la imatge per veure l'àlbum complet.

Esperem llegir els vostres comentaris! Animeu-vos a escriure! 

dimecres, 24 de febrer del 2021

Pluja de sons (Música 4t.)

Les classes de 4t. estem treballant a les sessions de Música amb la cançó "Pluja de sons".  Es tracta d'una proposta del "Camp d'Aprenentatge Pau Casals" del Vendrell (Tarragona). 

Us animem a mirar el vídeoclip per aprendre-us la lletra de la cançó i també la dansa per a memoritzar-ne tots els passos. La lletra també la teniu impresa en la fitxa que teniu guardada a la vostra carpeta. Practiqueu molt a casa! Així ens serà més fàcil fer els assajos de la part col·lectiva de la dansa a classe. 

Moltes gràcies per les vostres enormes ganes de cantar i ballar! 

Vídeoclip amb la lletra completa

Dansa amb tots els passos

divendres, 19 de febrer del 2021

Ens inspirem en Wassily Kandinsky (Plàstica 4t.)

Els nens i les nenes de 4t. ens hem inspirat en Wassily Kandinsky. Durant les darreres setmanes hem seguit creant obres artístiques molt originals. A continuació en trobareu una petita mostra. De ben segur que us agradaran molt. Gaudiu de l'exposició!















 

divendres, 15 de gener del 2021

Treballem Wassily Kandinsky (Plàstica 4t.)

Durant el 1r. trimestre a Plàstica, els nens i les nenes de 4t. vam conèixer el pintor rus Wassily Kandinsky.

Biografia de l'artista 

Les seves obres d'art més conegudes

Immersió en 3D a algunes de les seves pintures

El simbolisme de la seva obra

I vam aprofundir en una de les seves pintures més famoses i boniques... 

"Composició número 8" (1923)

Aquesta setmana seguim treballant-lo a partir de l'estudi de dues obres seves molt importants... 

                                                                                   "Cercles en un cercle" (1923) 

                                                                                     "Quadres amb cercles concèntrics" (1913)